Lev

7. února 2007 v 8:58 | Dominga14 |  Zvířata
Lev pustinný
Lev
(lat. Panthera leo) je nejznámějším zástupcem velkých koček. Znali ho již Egypťané, Řekové a Římané. Opředli ho mnoha skazkami a bajkami, z nichž mnohé se udržely až dodnes.
Takzvaný král zvířat žije ve stepích a savanách hustě porostlých křovinami. Jeho písková barva srsti dokonale splývá se sluncem zažloutlou trávou. Loví hlavně zebry, antilopy, buvolce, prasata bradavičnatá, žirafy, mláďata hrochů a slonů, ale sní i ptáky, myši, hady, ještěrky, dokonce i kobylky a mnohdy nepohrdne ani zdechlinou. Lev také často odežene od kořisti levharta, geparda, nebo hyeny. Opačně může být lví smečka, pokud v ní není samec, obrána o kořist hyenami.
Na rozdíl od jiných kočkovitých šelem je to velmi společenské zvíře. Tvoří většinou smečky o 7-10 členech. I když si ho mnozí představují jako krutého lovce, dnes je situace spíše opačná - některé druhy lvů jsou na samém pokraji vyhubení. Lev se při lovu většinou snaží svou oběť zachytit drápy a stáhnout ji k zemi. Menším zvířatům potom prokousne shora krk, u větších mu nezbývá, než jim krk sevřít čelistmi zespodu. Ne vždy je však úspěšný. Pokud není dostatečně rychlý, potenciální oběť mu může utéci. Lov je často kolektivní záležitostí lvic a mladších lvů, což jim umožňuje ulovit i velká zvířata. Staří lvi hájí teritorium. Velikost teritoria lví smečky se pohybuje asi od 150-400 km2 a je ovlivňována množstvím kořisti, která se v dané oblasti vyskytuje. Denní spotřeba masa je 5 až 8 kg, ale naráz dokáže spořádat až 30 kg, potom několik dní odpočívá a tráví.
Mohutné dunivé řvaní lvů není nic jiného než upozornění cizím lvům, že oblast je obsazena a že jsou připraveni ji bránit proti vetřelci.
Doba březosti je 100-119 dní. Samice obvykle rodí dvě až tři mláďata, ale někdy jich může být až šest. Ta jsou po narození jen asi třicet centimetrů dlouhá a váží 2 kilogramy. V prvních dvou týdnech jsou slepá a samice se o ně musí velmi pečlivě starat. Neustále je olizuje a po celý první měsíc se od nich nevzdaluje. Lev je dobrý otec a lvici v té době zásobuje masem, aby se nemusela vzdalovat. Lvíčata mají totiž mnoho nepřátel. Nejnebezpečnější je hyena, která slídí po opuštěných lvíčatech a s velkou oblibou je požírá. Lvíčata jsou na rozdíl od jednobarevných rodičů skvrnitá. S postupem věku skvrny mizí a později začíná mladým samcům vyrůstat hříva, která samce bude chránit před zraněním v soubojích. Lvíčata pohlavně dospívají po dvou letech. Samec dorůstá délky 2,4 až 3,3 m a dosáhne hmotnosti 150 až 250 kg. Samice je menší, dorůstá délky 2,4 až 2,7 m a dosáhne hmotnosti 120 až 180 kg. V přírodě se dožívá 15 let, v zajetí výjimečně až 30 let.
Lvi byli ještě před několika staletími hojně rozšířeni v Africe a v Asii, dokonce i v jižní Evropě, avšak po celá staletí byli pronásledováni lidmi a dnes je již jejich populace podstatně menší. V Asii dnes lev žije již pouze v indické rezervaci Gírský les.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama