Lední medvěd

7. února 2007 v 9:09 | Dominga14 |  Zvířata
Lední mědvěd
0017.kecso.net.jpg
Medvěd pochází i jako jiné současné šelmy z čeledi Miaciade, malých stromových savců s dlouhým ocasem, kteří se na Zemi objevili před 30-50 miliony let, poté co vymřeli kreodonti, první známá čeleď šelem. První medvědi se odvozují z větve větších psovitých šelem žijící někdy na konci oligocénu, tedy před 27 miliony let. Tehdy vzniklo několik rodů, z nichž nejdůležitější byl arctotherium, z něhož se před 20 miliony let vyvinul Ursavus , předek všech dnešních medvědů. Velikost se shodovala s liškou nebo foxteriérem. Lední medvěd se vyvinul z medvěda hnědého. Medvědi hnědí prováděli totiž cestu přes Beringův průplav. Jestliže některý medvěd zůstal uvězněn v ledových polích, přizpůsobili se tomuto prostředí a s postupem času se jim i srst změnila na bílou, nebo jemně nažloutlou. Slouží to jako makování a srst je velmi hustá, takže jim není zima.
Medvěd lední je spolu s medvědem kodiakem a medvědem kamčatským třetí největší suchozemskou šelmou na světě.
Jak už jsem říkal, jsou to velice hravé šelmy. Když jeden medvěd potká druhého, napřed si oba stoupnou na zadní (tak se pozdraví) a potom se utkají v přátelském zápase.
Jsou to ale i velcí samotáři. Akorát samice jsou doprovázena svými mláďaty. Občas se ale shluknou kolem mrtvé velryby. Může jich být až 40. Zdržují se při pobřeží, kde jsou teplé proudy, protože tam voda nezamrzá a nachází tam tak mnoho potravy, především tuleňů. Když už se tedy se svými příbuznými setkají, projevují velkou toleranci.
Medvědi jsou skoro pořád v pohybu. Za den nachodí až 70 km. Z rok mohou nachodit i 3200 km. Za celý svůj život prochodí lední medvěd území velké jako dvojnásobek bývalého Československa. V létě putují na sever. Obě pohlaví žijí kromě krátkého období páření na jaře odděleně.
Největší složku potravy (až 90 %) tvoří tuleni. Oblast výskytů ledních medvědů se skoro překrývá s oblastí výskytu tuleňů. Loví je nejčastěji u dýchacího otvoru. Medvěd je velmi trpěliví a čeká i několik hodin, než se tuleň přijde nadechnout zrovna k tomuto otvoru. Jakmile se ukáže čumák tuleně, medvěd po něm plácne tlapou. Jestliže toto tuleně nezabije, zabije ho kousnutím do páteře. Medvěd má velikou sílu. Jednou tlapou dokáže zvednout kořist o hmotnost až 100 kg.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Petulka Petulka | E-mail | 10. ledna 2008 v 19:40 | Reagovat

mas dobrej blok pomohl(a) si mi se skolou fakt deki!!!

2 Petulka Petulka | E-mail | 10. ledna 2008 v 19:41 | Reagovat

:-)

3 kozlík kozlík | 22. ledna 2008 v 21:14 | Reagovat

máš to nahovno

4 klara klara | 28. ledna 2008 v 17:52 | Reagovat

supr

5 jkjkj jkjkj | 13. února 2008 v 17:45 | Reagovat

docela dobry

6 šárka šárka | E-mail | 15. února 2008 v 16:10 | Reagovat

ahoj pomohla jsi mi se školou ale je to moc ...no prostě to není vidět:-)

7 simča simča | 18. března 2008 v 18:49 | Reagovat

mám ráda všechna zvířátka i hmyz, protože hmyz je důležitý tak jako každé jiné zvíře a i když je na zabití tak musíme dbát na tom aby jsme je nezabíjeli.  

       PAMATUJTE SI ŽE KDYŽ ZABIJETE HMYZ JE TO  

        JAKO KDYBY NĚCO OBROVSKÉHO ZABILO VÁA

8 simča simča | 18. března 2008 v 18:49 | Reagovat

TEDA VÁS NE VÁA

9 BenyC BenyC | E-mail | 17. ledna 2017 v 9:39 | Reagovat

I found this page on 12th place in google's search results. You need some search engine optimization. Many webmasters think that seo is dead in 2017, but it is not true. There is sneaky method to reach google's top 5 that not many people know. Simply search for:  pandatsor's tools

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama